Dobrodošli na spletni strani zasebne veterinarske prakse Veterina Brestanica!
VPB > Konji > Kastracija žrebca

Kastracija žrebca

Kastracija žrebca je rutinski kirurški poseg pri katerem žrebcu odstranimo oba testisa, nadmodka in del semenovodov.

Odločitev za kastracijo

Športni konji: Za večino jahačev oz. lastnikov športnih konj, namenjenih za intenzivne treninge ali zgolj za rekreativno jahanje ima kastriran konj večjo uporabno vrednost v primerjavi z žrebcem. Kastrati so namreč praviloma manj temperamentni in karakterno stabilnejši, kar pomeni, da je delo z njimi bolj enostavno in bolj varno. Zaradi odsotnosti spolnega nagona se z njimi lažje udeležujemo prireditev (tekmovanja, konjenice …) ali jih vključimo v čredo.

Vzrejni konji: Ker kvalitetna vzreja konj zahteva strogo selekcijo plemenskih živali in je le manjši odstotek žrebcev primernih za plemenjake, se lastniki žrebcev, ki takega vzrejnega potenciala nimajo odločijo za kastracijo in s tem povečanje uporabne vrednosti živali v smislu obvladljivosti. Prav tako jih po kastraciji lažje vključijo v čredo.

Kastracija je lahko tudi medicinsko indicirana: npr. pri obsežnih poškodbah testisov ali pri izpadu črevesne vijuge v mošnjo (ingvinalna kila).

Testisi - moška spolna žleza

Testisi ali moda so parni žlezni organ v katerem poteka produkcija moških spolnih celic (spermijev) in moških spolnih hormonov (testosteron). Pod vplivom teh hormonov se razvije značilno žrebčevsko obnašanje in eksterier: močna konstitucija, široka glava, močno omišičen vrat in prsi, pri starejših žrebcih se na grebenu vratu začne nalagati maščobno tkivo, kar še poudari mogočen videz živali.

Tekom fetalnega razvoja (razvoj v maternici) se moda razvijejo v trebušni votlini in se nato skozi kanal v trebušni steni (t.i. ingvinalni kanal) spustijo v mošnjo novorojenega žrebčka. Moda se praviloma spustijo ob rojstvu oz. v prvem tednu življenja. V primeru, da eno ali obe modi zastaneta v trebušni votlini ali ingvinalnem kanalu govorimo o eno- ali obojestranskem kriptorhizmu, konja pa označujemo z izrazom kriptorhid.

Kriptorhizem je dedna napaka, zato je tak konj neprimeren za vzrejo. Zaostalo modo producira večje količine testosterona kot normalno modo, kar še potencira temperamentno žrebčevsko obnašanje, prav tako je povečana incidenca tumorjev zastalega moda. Kastracija kriptorhida je zato vsekakor zelo priporočljiva, vendar je bolj zahtevna od običajne in je zato ne delamo na terenu. Takega konja napotimo na kliniko za konje, kjer kastracija poteka v operacijski dvorani na kirurški mizi, konj pa je ves čas operacije priklopljen na anestezijske aparate.

Primeren čas za kastracijo

Konja lahko pravzaprav kastriramo kadarkoli po dopolnjenem 3. mesecu starosti, ponavadi pa se poseg opravi nekje med 6. in 24. mesecem.

Dobro je vedeti, da puberteta pri konjih nastopi med 18. in 24. mesecem. V tem času žrebec doseže spolno zrelost in že lahko oplodi kobilo, kar lahko privede do neželenih brejosti, če jih imamo na paši skupaj z žrebicami in drugimi kobilami, v prepričanju, da še ni tovrstne »nevarnosti«.

Če žrebčka kastriramo v prvem ali drugem letu starosti s tem vplivamo na njegov telesni razvoj in končni izgled. Odsotnost testosterona v fazi rasti ima namreč bistven vpliv na dolžino dolgih cevastih kosti (kosti okončin). Kastrati so zato običajno višji in elegantnejši od žrebcev. Pozna kastracija žrebca, ko je telesni razvoj bolj ali manj že zaključen nima več bistvenega vpliva na konstitucijo.

Čas kastracije vpliva tudi na spremembo temperamenta: Bolj pozna ko je kastracija, manjši je vpliv na temperament.

Glede na letni čas je primerneje opraviti kastracijo v hladnejših vremenskih razmerah oz. ko ni insektov. Če kastriramo poleti je nujna uporaba repelentnih sredstev, da preprečimo infekcijo rane ob kontaktu z insekti.

O posegu

Kastracija konja, ki ima obe modi normalno spuščeni v mošnjo je rutinski kirurški poseg, ki ga opravimo na terenu – v prostornem, čistem, dobro nastlanem boksu ali zunaj na mehki travi.

Zelo priporočljivo je, da je konj pred kastracijo razglisten in redno cepljen proti tetanusu.

Pred operacijo opravimo splošni klinični pregled in po potrebi dodatne preiskave (odvzem krvi za krvno sliko), da ocenimo če je zdravstveno stanje konja primerno za kirurški poseg v splošni anesteziji.

S prvo injekcijo apliciramo pomirjevalo v vratno veno. Po nekaj minutah vstavimo žilni kateter ter apliciramo narkotik po katerem se konj uleže in zaspi v splošni anesteziji.

Sledi priprava kirurškega polja: čiščenje in dezinfekcija mošnje. Nato kirurg napravi dva vzporedna reza na mošnji in izlušči testisa. Sledi namestitev patentnih kastracijskih klešč, ki na eni strani odrežejo testis, na drugi pa gnetejo tkivo in ustavljajo krvavitve. Po približno 20 minutah odstranimo klešče. Kastracijske rane ne šivamo, odprtina v koži deluje kot drenaža, skozi katero po kastraciji odteka sokrvica in vnetni produkti.

Ob posegu je nujno zagotoviti tudi antibiotično terapijo (vsaj 3 dni po posegu) in zaščito pred tetanusom (tetanus antitoksin).

Postoperativna nega

Operiranemu konju je nujno zagotoviti čist, sveže nastlan in svetel boks v mirnem okolju vsaj 24 ur po kastraciji.

Prvi dan po kastraciji je pričakovana in normalna krvavitev v manjšem obsegu (kri kaplja iz rane). Ko je krvavitev ustavljena lahko izcedek traja še nekaj dni. Skozi odprtino v koži se rana drenira – z izcedkom iztekajo tkivni vnetni produkti kar ustvari boljše pogoje za celjenje in preprečuje infekcijo. Normalna je tudi zmerna oteklina prepucija.

Če je kastracija opravljena spomladi ali poleti je nujna uporaba repelentnih sredstev, da preprečimo insektom dostop do rane. Pri tem pazimo, da repelente nanašamo samo okrog rane, ne v rano!

Prve dni po kastraciji je priporočljivo sprehajanje na roki ali lonžiranje v hodu ali kasu (2x po 15 minut) kar prepreči nastanek obsežnih oteklin ali pripomore k zmanjšanju že nastalih.

Po kastraciji konja še vsaj 30 dni ne spustimo v izpust s kobilami, saj zaradi še aktivnega semena v ostanku semenovoda lahko pride do oploditve v primeru zaskoka.

Veterinarja je nujno obvestiti v primeru, da opazimo naslednje: močna krvavitev ali močan izcedek, obsežna oteklina, tkivo visi iz rane, konj nima apetita ali je potrt.

Tveganje

  • Pri kastraciji , kot pri vsakem kirurškem posegu obstaja tveganje povezano z anestezijo. S temeljitim kliničnim pregledom pred posegom to tveganje zmanjšamo na minimum.
  • Obstaja možnost izpada črevesja skozi kastracijsko rano predvsem pri tehniki odprte kastracije, ki se je prav zaradi tega razloga ne poslužujemo. Pri nas opravljamo varnejšo zaprto kastracijo.
  • Kastracijska rana je globoka rana in bi zaradi tega bila zelo primerna za razvoj  bakterije tetanusa. V primeru, da žrebec proti tetanusu ni cepljen po programu že pred kastracijo, ga cepimo ob samem posegu. Poleg cepiva apliciramo tetanus antitoksin serum in s tem praktično izničimo tveganje za razvoj tetanusa.

Eva Jakop Dorn, dr.vet.med.

Nazaj