Dobrodošli na spletni strani zasebne veterinarske prakse Veterina Brestanica!
VPB > Male živali > Cepljenje psov proti kužnim boleznim

Cepljenje psov

Pse je priporočljivo cepiti proti 5 nalezljivim boleznim: pasja kuga, parvoviroza, kužni hepatitis, kužni kašelj in leptospiroza.

Cepljenje proti kužnim boleznim sicer ni obvezno po zakonu (kot npr. steklina) je pa zelo priporočljivo zaradi varovanja zdravja psa in človeka (leptospiroza je namreč bolezen prenosljiva na človeka, lahko z resnimi posledicami).

Program cepljenja je priporočljivo začeti že pri mladičku, saj je potek nekaterih bolezni precej bolj drastičen pri mladih kot pri odraslih psih.

Cepivo , ki ga uporabljamo je kombinirano, kar pomeni da z enim cepivom zaščitimo psa pred vsemi petimi kužnimi boleznimi.

Program cepljenja izberemo odvisno od tega ali je mladičkova mati bila cepljena ali ne (glej tabelo spodaj)

V Sloveniji je za vse pse najkasneje do dopolnjenega 3 meseca starosti obvezno cepljenje proti steklini, ki ga je potrebno obnoviti vsakoletno tako, da med zadnjim in naslednjim cepljenjem ne mine več kot 12 mesecev.

Pred vsakim cepljenjem je priporočljivo psa razglistiti, saj s tem povečamo uspešnost cepljenja. Organizem, ki ni obremenjen s paraziti namreč bolj optimalno reagira na cepivo v smislu razvoja protiteles.

K-pasja kuga
P-parvoviroza
L-leptospiroza
H- kužni hepatitis
Ku-kužni kašelj
S-steklina

Program cepljenja

Starost psa Mati je cepljena Mati ni cepljena ali ni znano
6 tednov   KPHLKu
8 tednov KPHLKu  
10 tednov   KPHLKu
12 tednov S S
14 tednov KPHLKu KPHLKu
Vsako leto S + KPHLKu S + KPHLKu

Eva Jakop Dorn, dr. vet. med

Nazaj