Dobrodošli na spletni strani zasebne veterinarske prakse Veterina Brestanica!
VPB > Male živali > Piometra – gnojno vnetje maternice

Piometra - gnojno vnetje maternice - stanje, ki ogroža življenje

Piometra
rentgenski posnetek povečane maternice

Piometra ali gnojno vnetje maternice (gr. pyometra : pyos -gnoj, metra- maternica) je bolezen, ki se lahko razvije pri intaktnih (nesteriliziranih) psicah vseh starosti, običajno pa pri psicah starejših od 5 let. Redkeje zbolijo mačke, kunčice, dihurke.

Ker je razvoj bolezni vezan na hormonske spremembe, ki spremljajo gonitev, se znaki bolezni značilno pojavijo 4 do 8 tednov po končani gonitvi.

Nastanek bolezni

Pod vplivom hormonov, ki urejajo normalni spolni ciklus psice, se v času gonitve (estrusa) na rodilih  pojavijo značilne spremembe: tkiva se močno prekrvavijo, sluznica maternice se zadebeli- število skladov celic sluznice se poveča, maternični vrat (cerviks), ki je pri psici mišična tvorba  se razpusti oz. odpre. V prehodu iz gonitve v naslednjo fazo ciklusa (diestrus) pa lahko v sluznici maternice nastanejo cistične spremembe. Mišična stena maternice se zaradi hormonske uravnave v tej fazi ne krči, maternični vrat se zapira, kopičijo se maternični izločki in nastajajo pogoji ugodni za razmnoževanje bakterij, ki so v maternico  prišle v fazi estrusa, ko je bil maternični vrat odprt.

Obrambni mehanizmi v telesu odgovorijo na razmnoževanje bakterij z vnetjem, katerega namen je uničiti bakterije. Ob tem nastajajo velike količine razpadlega tkiva, uničenih bakterij ter posledično toksinov, ki prehajajo v kri in privedejo do sepse in življenje ogrožajočega stanja, ki mu pravimo sindrom piometra. Do pogina živali pride zaradi septičnega šoka in odpovedi ledvic, ki jih velike količine toksinov močno prizadanejo.

Znaki, ki jih lahko opazimo

gnojni izcedek iz vagine

Psice, pri katerih se razvija gnojno vnetje maternice postanejo otožne, neješče, popijejo velike količine vode, veliko urinirajo, lahko se pojavi bruhanje in  lahko imajo gnojni izcedek iz vagine. Gnojni izcedek iz vagine ni vedno prisoten, saj lahko gre za »zaprt« tip piometre, pri katerem skozi popolnoma zaprt cerviks iztekanje gnojne vsebine iz maternice ni mogoče.

Zelo pomembno je, da takšno žival čimprej pripeljete v veterinarsko ambulanto, saj vsako odlašanje zelo poslabša možnosti za ugoden izid bolezni.

Terapija

Psica s piometro potrebuje urgentno obravnavo in agresivno terapijo, kar pomeni velike količine tekočine (infuzije) in kirurški poseg, pri katerem odstranimo jajčnike in maternico, po operaciji pa tudi intenzivno nego z infuzijskimi tekočinami in antibiotiki.

Preventiva

Glede na to, da psica lahko zboli za gnojnim vnetjem maternice po katerikoli gonitvi in v kateremkoli starostnem obdobju, je zgodnja sterilizacija najboljša preventiva, ki nam prihrani marsikatero s tem povezano skrb.

Pri psicah, ki so namenjene za vzrejo, pa je priporočljivo opraviti sterilizacijo po končanem vzrejnem obdobju.

Eva Jakop Dorn, dr.vet.med.

Nazaj