Dobrodošli na spletni strani zasebne veterinarske prakse Veterina Brestanica!
VPB > Male živali > Sterilizacija psice

Sterilizacija psice

Kaj je sterilizacija?

Sterilizacija je kirurški poseg pri samicah katerega primarni namen je preprečiti spolno vedenje, ki spremlja vsako gonitev in rojstvo neželenih mladičev. V nekaterih primerih pa je sterilizacija potrebna tudi iz terapevtskih razlogov (ponavljajoča se navidezna brejost, gnojno vnetje maternice, diabetes…)

S sterilizacijo popolnoma izključimo spolno vedenje in možnost pojava gnojnega vnetja maternice (piometra), z zgodnjo sterilizacijo (pred prvo gonitvijo) pa tudi bistveno zmanjšamo verjetnost pojava tumorjev na rodilih in mlečni žlezi..

Kdaj se odločiti za sterilizacijo?

Kot preventivo neželene brejosti in spolnega vedenja sterilizacijo priporočamo pri mladih živalih preden dosežejo spolno zrelost, kar pomeni pri psičkah v 5. do 6.mesecu starosti (zgodnja sterilizacija)

Sterilizacijo lahko opravimo tudi kasneje, na odrasli živali, vendar nikoli med gonitvijo. Če se je psička že začela goniti je primeren čas za sterilizacijo 6 tednov po končani gonitvi. Med samo gonitvijo so namreč rodila močno prekrvavljena, kar pomeni večje tveganje pri kirurškem posegu.

Ali lahko ima sterilizacija kakšno neželeno posledico?

Po sterilizaciji se v določenem odstotku primerov lahko pojavi urinska inkontinenca (nekontrolirano puščanje urina). Vzrok nastanka ni popolnoma pojasnjen, je pa najverjetneje vezan na primanjkljaj hormona estrogena, ki nastopi po odstranitvi jajčnikov. Verjetnost pojava je manjša pri zgodnji sterilizaciji. Urinsko inkontinenco sicer uspešno zdravimo oziroma kontroliramo z zdravili.

Po nekaterih teorijah se pri samicah lahko pojavi rahla debelost oz. nagnjenost k prekomerni telesni teži, kar ni nujno povezano s sterilizacijo samo ampak z dejstvom, da se sterilizacija pri mladih živalih opravi proti koncu rasti. Ko pa žival odraste oziroma doseže polno velikost potrebuje drugačno sestavo in količino hrane, torej če obroki ostanejo enaki se bo žival zredila, ne glede na sterilizacijo. Pomembno je, da živali zagotovimo dovolj gibanja, ter kvalitetno in potrebam prilagojeno hrano.

O posegu

Ob prihodu v ambulanto žival naprej temeljito pregledamo, stehtamo in se pogovorimo z lastnikom.

Poseg opravimo v splošni anesteziji. Skozi kirurški rez, ki ga naredimo na srednji liniji trebuha, odstranimo praviloma samo jajčnike. Maternico je nujno odstraniti v primeru, da je bolezensko spremenjena (tumorji, piometra) ali pri starejših psicah (nastanek hormonskih jeder).

Po operaciji ostane žival še nekaj ur na opazovanju v hospitalu naše ambulante, dokler ni povsem zbujena, nato lahko preide v domačo oskrbo. Po 7.-8. dneh sledi kontrolni pregled.

Pred sterilizacijo mora biti žival tešča vsaj 12 ur, vodo pa naj ima na voljo ves čas.

Eva Jakop Dorn, dr.vet.med.

Nazaj