Dobrodošli na spletni strani zasebne veterinarske prakse Veterina Brestanica!
VPB > Male živali > Veseli december - pasji strah

Veseli december - pasji strah

Bliža se veseli december, čas hrupnega praznovanja…in mnogih vprašanj zaskrbljenih lastnikov: »Kako bo pa letos novo leto preživel naš pes? Kako naj pomirimo prestrašeno žival?«

Pokanje in hrup, ki spremlja uporabo petard in druge pirotehnike je neprijeten vsem živalim, za najbolj občutljive pa pomeni ure in ure trajajoč panični strah in trpljenje.

Človek bi pričakoval, da v veterinarski ambulanti lahko dobi kakšno pomirjevalno tabletko, po kateri bo pes sproščeno in brez težav preživel hrupno noč, pa ni tako. Žal ne obstaja zdravilo - pomirjevalo, ki bi bilo zelo učinkovito in hkrati dovolj varno za domačo uporabo.  Na tržišču je na voljo sicer precej preparatov na osnovi zelišč (melisa, baldrijan..) in triptofana, ki lahko delujejo blago pomirjevalno in pripomorejo k sprostitvi, vendar pri najbolj prestrašenih psih v večini primerov skoraj nimajo učinka. Nimajo pa nobenih negativnih učinkov, tako da poskusiti ne škodi oz. je vredno, če dosežemo vsaj malo učinka.

Imamo pa  še nekaj drugih možnosti, s katerimi lahko pomagamo psom v najbolj kritičnih urah.  Nekaj nasvetov, kaj torej storiti in kako se pripraviti, je zbranih v nadaljevanju:

Ne puščajmo jih zunaj. Tudi psi, ki sicer živijo v pesjaku ali na verigi, naj vsaj takrat, ko pokajo petarde dobijo zatočišče v  stanovanju.  Ležišče jim uredite v najbolj tihem delu stanovanja ali v vaši neposredni bližini. Počutili se bodo bolj varno.

Naj ne ostanejo sami  doma. Pes bo stres lažje prenesel, če bo v bližini svojega gospodarja oz. družine.

Ko začne pokati, bodite sproščeni in ne izražajte zaskrbljenosti ali celo panike, saj to še prispeva k paničnemu vedenju psa. Prav tako ga ni priporočljivo tolažiti in božati, temveč je bolje da se vedete nekako vsakdanje, saj trepljanje lahko razume kot pozitivno potrditev in vzpodbudo k neželenem vedenju. Zelo lahko pomaga tudi, če ga zaposlite s kakšno igračo, prižgete glasbo, ki preglasi ali vsaj ublaži hrup od zunaj.

Pri psih, ki se bojijo novoletnega pokanja oz. so tudi sicer »streloplahi« je mogoče s šolanjem odpraviti tovrstni strah. Bistvo šolanja je, da pes sprejme pokanje in strele, najprej z velike razdalje (tišje) in nato z manjše razdalje (vedno glasneje). To lahko uprizorimo tudi  z zvočnim posnetkom pokov in strelov, ki jih psu predvajamo najprej na minimalni jakosti in nato, ko sprejme zvok brez stresa in nemira, postopoma povečujemo jakost.  Ključno vlogo pri šolanju pa ima seveda pohvala, nagrada, ki sledi šele, ko pes popolnoma mirno prenaša zvok na določeni jakosti.

…pa miren december, vam in vašim štirinožnim prijateljem.

Eva Jakop Dorn, dr.vet.med.

Nazaj