Dobrodošli na spletni strani zasebne veterinarske prakse Veterina Brestanica!
VPB > Rejne živali > Dislokacija siriščnika

Dislokacija siriščnika

Govedo
Govedo

Dislokacija siriščnika je bolezensko stanje prežvekovalcev pri katerem se siriščnik (ki je poleg treh predželodcev – vamp, kapica in prebiralnik, edini pravi želodec pri prežvekovalcih) iz svoje običajne lege, zaradi nabiranja plina in zmanjšane motilitete, dvigne na levo ali desno stran trebušne votline.
Dislokaciji so najbolj podvržene črno-bele krave v (pre)dobri telesni kondiciji v času presušitve, v intenzivni mlečni proizvodnji, prvih 6 tednov po porodu.
Kar pa ne pomeni da se bolezen ne pojavlja tudi pri ostalih pasmah, starostih in fizioloških stanjih. Dislokacije so namreč možne tudi pred porodom, pri pitancih in celo pri nekaj tednov starih teletih.

Do nabiranja plina in posledično zmanjšane motilitete siriščnika pride najpogosteje zaradi pomanjkanja voluminozne krme (seno, slama) ob hkratni veliki količini koncentratov v obroku.
Živali lahko zaradi slabe kvalitete voluminozne krme le-to zavračajo oziroma je ne zauživajo zaradi že obstoječih bolezenskih stanj ali pa je enostavno nimajo na razpolago, kar dandanes niti ni tako redko.
Kar 54% krav z dislokacijo siriščnika ima pred tem že druge težave (zaostalo trebilo, sindrom ležeče krave, ketoza, mrtvorojeno tele, dvojčki, poporodna mrzlica…).

Znaki, ki jih kaže žival z dislokacijo siriščnika so: neješčost, lahko tudi izmenjava neješčosti in skoraj normalne ješčosti, ketoza, zelo zmanjšana produkcija mleka, pri dlje časa trajajoči bolezni postane blato temnejše, pastozno in dobi značilen vonj, upad ruminacij, zamaščena jetra, čiri po siriščniku…

Levostransko dislokacijo siriščnika zelo uspešno zdravimo s kiruškim posegom (obstaja veliko različnih tehnik, ki se razlikujejo v zahtevnosti, uspešnosti, invazivnosti, trajanju…), lahko pa tudi z nekirurško metodo valjanja živali, po katerem pa se dislokacija pogosto ponovi.
Desnostranska dislokacija, ki jo lahko spremlja tudi torzija oziroma zasuk siriščnika okrog svoje osi, pa se lahko zdravi le s kirurškim posegom, vendar je odstotek ozdravelih živali nižji, kot pri levostranski dislokaciji.

Na naši veterinarski postaji operiramo tako levo kot desno-stranske dislokacije siriščnika, odstotek ozdravelih živali pa je zelo visok.

Ksenija Perše Sajovic, dr.vet.med.

Nazaj